Schokdemperservice

Ook voor schokdempers bent u bij Felix Loeters aan het juiste adres. Een versleten of kapotte schokdemper kan desastreuze gevolgen hebben voor de rijeigenschappen van uw auto. Laat deze dan ook regelmatig controleren door Felix Loeters.

Een schokdemper, of schokbreker is een apparaat dat onder meer in de wielophanging van een voertuig zit om de werking van de vering dempen. Daarom is de naam "veertrillingsdemper" eigenlijk beter op zijn plaats.
Een schokdemper bestaat uit een cilinder daarin een hydraulische vloeistof die via kleine openingen in en uit de cilinder kan stromen. In de cilinder zit een zuiger die op-en-neer gaat. Door de weerstand van de vloeistof worden de veerbewegingen gedempt.

De dempingskracht is afhankelijk van de snelheid, van de vloeistof door die opening(en) stroomt. In veel gevallen is die kracht er (benaderd) evenredig mee. Die evenredigheidsfactor wordt de dempingsfactor genoemd.
De toegepaste afdichting tussen de cilinderwand en de zuiger bestaat bij eenvoudige schokdempers uit een coating of een nylon zuigerveer. Een meer duurzame zuigerafdichting is gefabriceerd uit een tefloncompound .